Outplacementbegeleiding

Een ontslag is geen prettige situatie, voor niemand. Of dit nu komt door een onderling akkoord, ontslag wegens medische redenen, ontslag wegens dringende redenen, herstructurering of het stopzetten van de activiteiten, voor beide partijen is het aangewezen dat dit zo correct en vlot mogelijk verloopt.

Herstart werkt hiervoor samen met Vlaanderen, ESF, de Europese Unie en VDAB. 

Om ontslagen werknemers zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen, verplicht de wetgever om in sommige gevallen een outplacementbegeleiding aan te bieden. Outplacementbegeleiding heeft immers als doel een ruime opvang te bieden voor ontslagen werknemers, om zo vlug mogelijk opnieuw actief in de arbeidsmarkt aanwezig te zijn, dit bij een nieuwe werkgever of als zelfstandige. Doet de werkgever dit niet, dan kan hij een boete krijgen. Deze verplichting geldt in de volgende 3 gevallen:

  • De ontslagen werknemer heeft een opzegtermijn van minstens 30 weken of een opzegvergoeding die deze periode dekt.
  • De ontslagen werknemer is ouder dan 45 jaar en heeft minstens 1 jaar anci├źnniteit.
  • De ontslagen weknemer wordt ontslagen wegens medische overmacht.

Daarnaast kan een werkgever ook steeds vrijwillig outplacement aanbieden om de ex-medewerker te ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe job. Herstart biedt iedereen professionele en hoogkwalitatieve begeleiding. De coaches van Herstart kunnen, dankzij hun jarenlange betrokkenheid in de arbeidsmarkt en ruime ervaring in begeleiding en coaching, werknemers ondersteunen en helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan of activiteit.

Getuigenissen

Marian (46 jaar) - ex-deelnemer outplacementbegeleiding 

Het tafereel zag ik al voor ogen : een jong juffertje zou ons wel de les lezen en ons constant corrigeren. Ik zag het allemaal niet erg positief in tot mijn eerste contact met de mensen van Herstart. De kennismaking verliep vlot en ik was heel zeker aangenaam verrast door de professionele opvang en de persoonlijke benadering. Geen schools gedoe waarbij je jezelf klein en mislukt voelt, maar een luisterend oor die je helpt de dingen positief te benaderen. Niet alleen de praktische zaken komen aan bod, maar ook het helpen zoeken naar andere, nieuwe dingen waar je jezelf mogelijks goed zou bij voelen worden besproken. 

Peter (49 jaar) - ex-deelnemer outplacementbegeleiding

De mededeling van mijn ontslag kwam op het eerste zicht als een donderslag bij heldere hemel. Het is een zeker rouwproces en je dient de verschillende fasen hiervan te doorlopen of je nu wilt of niet... Herstart heeft mij enkele handvaten aangereikt en mij verder op weg geholpen op zoek naar passend werk: het opfrissen van mijn cv en het mailen van een optimale sollicitatiebrief blijven mij hier vooral bij. Ik word er zeer goed en individueel begeleid door mijn consultant en voel me er ook op mijn gemak. Zij is ook een luisterend oor voor de problemen die ik meemaakte op mijn werk. 

Woodwize - partner in outplacementbegeleiding

In het begin vreesden we dat Herstart, als kleinere speler op de markt van outplacement, de aanvragen misschien niet zou kunnen bolwerken. Al snel bleek dat de grootte van Herstart juist hun sterkte is. De mensen van Herstart spelen snel en flexibel in op de behoeften van de outplacementdeelnemers.